Az ittas járművezetés bírói gyakorlat


Szolgáltatás / hétfő, november 21st, 2022

Amikor az ittas járművezetés bírói gyakorlatról beszélünk, akkor nem másról esik szó, mint a bíróság elé állításról, ami az eljárás gyorsított és egyszerűsített verziója. Ehhez a gyorsan lefolytatott büntetőeljáráshoz arra van szükség, hogy bizonyos meghatározott törvényi feltételek mindegyike egyszerre teljesüljön. Ezeket összevetve a bíró, előzetes tapasztalataira, a gyakorlatra támaszkodva járhat el az ügyben.

A bíróság elé állítás feltételei

Amikor valaki alkohol fogyasztása után ül volán mögé, és közúti ellenőrzés során erre fény derül, a szervezetében talált alkohol mértéke alapján két eset lehetséges. Közlekedési szabálysértést vagy közlekedési bűncselekményt követ el.

Közlekedési szabálysértés akkor valósul meg, ha a mért alkoholszint kevesebb, mint 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentráció, vagy 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentráció. Amennyiben viszont átlépi ezeket az értékeket, akkor bűncselekményről beszélhetünk, és büntetőeljárás keretében állapítja meg a bíróság, hogy milyen mértékű lesz a büntetés.

A büntetőeljárás gyorsabb, egyszerűsített változatának lefolytatásához a következő feltételeknek kell egyszerre teljesülniük:

  • az ügy megítélése egyszerűnek mondható;
  • rendelkezésre állnak bizonyítékok;
  • nem telt el még 2 hónap a cselekmény időpontjától;
  • a bűncselekményért kiszabható szabadságvesztés nem több mint 10 év;
  • az ittas vezetőt tetten érték vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Ami a tettenérést illeti: attól függetlenül, hogy a járművezető tagadja-e az alkoholfogyasztást vagy sem, a helyszíni megállítás és az alkoholteszteres mérés tettenérésnek minősül. A felsorolt kritériumok mindegyikének együttes megléte esetén az ittas vezető bíróság elé állítása megvalósítható.

Míg a szabálysértés büntetése pénzbirság, a közlekedési bűncselekményt elkövető ittas vezetők a bírság mellett a vezetői engedély bevonásával is számolhatnak. Ezzel megkezdődik az ittas vezetés büntetőeljárás nyomozati szakasza.

 

Az ittas vezetés büntetőeljárás nyomozati szakasza

A klasszikus értelemben vett büntetőeljárás kezdete a nyomozás, ami a felderítési és vizsgálati szakaszból áll. Azonban amikor a hatósági személy – közlekedési rendőr – megállítja, igazoltatja és teszteli az alkoholszintet, azaz szondát fújat a járművezetővel, akkor ez a két szakasz szükségtelen.

Ennek oka, hogy az igazoltatás és szondáztatás úgymond kiváltja a tettenérést. Felderítésre így nincs szükség.

Amíg a szabálysértés esetében a sofőr távozhat, addig a közlekedési bűncselekményen kapott ittas vezetőt előállítják, a hitelesített alkoholszonda és vérvétel mért légalkohol vagy véralkohol értékeit bizonyítékként kezelik. A járművezető már ekkor vallomást tehet, de később is beidézhetik. Így a vizsgálati szakasz is lezárhatóvá válik.

 

A vádemelés

Amennyiben a vallomás megfelelő, a vizsgálati szakasz lezárásra kerül, az ittas vezetés közlekedési bűncselekmény dokumentációját az ügyészség veszi át. Az ügyészség döntése után a vádemelésről, következhet a bíróság elé állítás.

Az ittas vezetés bíróság elé állítás a teljes és hosszabb idejű büntetőeljárással szemben rövid ideig tart, gyors és egyszerű. A végkifejlete az ítélet, valamint az ittas járművezetésért kiszabott pénzbírság összegének meghatározása.

Ha az ittas vezető balesetet is okozott, akkor viszont hosszabb időtartamú eljárás várható. Ennek oka, hogy ilyenkor teljeskörű, részletekbe menő vizsgálatot igényel annak kiderítése, hogy a vezető ittassága milyen mértékig járult hozzá a balesethez?

Ehhez a tanúk meghallgatása nélkülözhetetlen, sőt, indokolt lehet igazságügyi szakértő kirendelése is. A megnövekedett számú vizsgálati anyag és a tanúk meghallgatása miatt a vizsgálat időszak hosszabb távú lesz, ezért a bíróság elé állítás lehetetlen ebben a helyzetben.

 

A bírósági eljárás ittas vezetés esetén

A bírósági eljárás időtartamát, az ügyben eljáró bírók számát befolyásolja az ügy súlya, a dokumentáció, vallomások. A meghallgatásokat követően születik meg az ítélet.

Az ítélet ellen a vádlott és védője, vagy az ügyész fellebbezhet. Ebben az esetben egy felsőbb bíróság vizsgálja újra az ügyet. Ez a bíróság az első fokon eljáróét helybenhagyhatja, megváltoztathatja vagy megsemmisítheti, bár ez csupán súlyos hiba esetén fordulhat elő.

Az is előfordulhat, hogy a további fellebbezésre nincs lehetőség, vagy a felek az ítéletet tudomásul veszik. Ilyenkor megkezdődhet a végrehajtás.

Amennyiben ittas vezetés közlekedési bűncselekménnyel vádolják, Önnek is szükséges lehet a szakszerű ügyvédi támogatás. Keresse fel irodánkat, hogy minél gyorsabban segíthessünk!