Az Unicum receptje generációról generációra öröklődik


Webáruház / szerda, augusztus 23rd, 2023

A világhírű magyar italt Zwack József alkotta meg 1790-ben, aki Habsburg II. József császár udvari orvosa volt. A császár volt az, aki a kóstoláskor az Unicum nevet adta neki. A likőr receptje szigorúan őrzött titok, csak annyit tudni, hogy mintegy 40 különböző gyógynövényt tartalmaz, amelyek a Pannon-síkságon találhatóak.

Ami szintén szokatlanná teszi, az a hozzá kapcsolódó történelem, ami nem volt kegyes a Zwack családhoz. A II. világháború idején ugyanis a gyárat, ahol az Unicum készült, lerombolták, a területe pedig szovjet megszállás alá került.

A családnak csodával határos módon sikerült eljutnia Amerikába, ahol a hazatérés lehetőségét várták. 1988-ban Peter Zwack visszatért Magyarországra, visszavásárolta a családi birtokot és 2 éven belül újraindította az Unicum gyártását, az évek során változatlan receptúrával.

Az ital kiváló digestif, ami étkezés után megnyugtatja a gyomrot. Íze keserédes, amiben kivehető a pörkölt fa, a kávé, a fahéj és a gyógynövények. Állaga sűrű és viszkózus, színe sötétbarna. Az Unicum ikonikus fekete palackban kerül forgalomba.