Miért előnyös a dugattyús kompresszor?


Szolgáltatás / csütörtök, május 24th, 2018

Amikor kompresszorokról van szó, akkor a vásárlók általában két típus, a dugattyús és a csavar között vacillálnak. A kettő közül a dugattyús kompresszor az egyik legismertebb fajta, amelyiket nagyon régóta használják a megbízható jellege, nagyobb teljesítménye és tartóssága miatt.

Ennél a fajtánál a levegő sűrítését speciális dugattyúk végzik. Napjainkban leginkább az úgynevezett barkácsgépeknél alkalmazzák ezt, illetve gyakran az is előfordul, hogy akkor is ezek a kiváló masinák kerülnek használatba, amikor extrém nagy nyomás előállítása a cél. A kisebb dugattyús kompresszor modellek közül, megvehetőek az olajmentes verziók is. A kisebb teljesítményű típusok legtöbbször direkt meghajtásúak és sokszor légtartállyal vannak egybeépítve. Ipari méreteknél ékszíjas hajtású, három fázisú villanymotor az elterjedt. A dugattyús kompresszor legfontosabb előnyei közé sorolható az alacsony fordulatszám, a kompakt külső és a mobil jelleg.

Az utóbbi leginkább a hobbi kompresszoroknál adott, amelyeket otthon vagy a műhelyében alkalmazza az ember. A dugattyús kompresszor megrendelhető a ganzair.hu internetes áruháztól. Legtöbben azért vásárolnak ettől a shoptól, mert az ipari kompresszor árak igazán alacsonyak. Ilyen eszközökre számtalan iparágban szükség van. Azonban a laikusok nem tudják, hogy miként is keletkezik a sűrített levegő. Nos, először is a gépbe beszívott környezeti levegő a levegőszűrőn keresztül a szívóoldali szelepeken át kerül a sűrítőtérbe. Itt a dugattyúk egyből összenyomják a levegőt, majd ezt követően a nyomóoldali szelepeken át, egy hűtőn áthaladva, a nyomócsövön és a visszacsapó szelepen keresztül eljut a tartályba az. Mindez addig folytatódik, amíg a nyomáskapcsoló az előre megadott értékeknek megfelelően le nem kapcsolja a masinát. Legtöbb esetben ez az érték 8 és 10 bar között van. Amikor ez megtörtént, az ember is tudomást szerez erről, hiszen hallható az a jellegzetes szisszenés.

Ekkor a visszacsapó szelepen és a nyomáskapcsoló tehermentesítő szelepén keresztül távozik a sűrített levegő a hengerfedélből. Mivel a boltban az ipari kompresszor árak ténylegesen elfogadhatóak, egyre többen rendelnek innen.