Triathon Long Island – a mediterrán sportverseny


Utazás / péntek, július 13th, 2018

Dugi Otokon (Zadar közelében) 2018. szeptember 23-án kerül megrendezésre a Triathlon Long Island, amely egészen biztosan Horvátország egyik legszebb környezetben zajló sporteseménye lesz. Dugi Otok (a neve szó szerint azt jelenti, hogy a “hosszú sziget”) messzeföldön híres csodás természeti környezetéről, bár továbbra is kevésbé látogatott célpont.

Triathon Long Island – a mediterrán sportverseny

Hogy mennyibe kerül a helyszínre eljutni, hogy mik az aktuális horvátországi autópálya díjak, arról itt tájékozódhatsz.

Dugi Otok, a hosszú sziget

A 43 km hosszú és mindössze 4 km széles Dugi Otok rengeteg viszonylag érintetlen természeti szépséget tartogat. Számos rejtett öböl, csipkés sziklák, ősi romok és gyönyörű fehér kavicsos strandok várják a turistákat: a sziget tökéletes hely a felejthetetlen tájak és történelmi helyek iránt érdeklődők számára. Különösen Dugi Otok délkeleti partvidékét csipkézik meredek dombok és sziklák, az északi felét szőlőültetvények, gyümölcsösök és juhlegelők borítják. A sziget központja Vela Straža, a legmagasabb pontja pedig a 338 méterre emelkedő karsztos domb.

Telascica Természeti Park

Itt található a lenyűgöző Telašćica Park amely 1980-ban természetvédelmi területi státuszt szerzett értékes növény- és állatvilágának, az egyedülálló geológiai és geomorfológiai jelenségeknek, a sokoldalú tenger alatti élővilágnak és értékes régészeti örökségének köszönhetően. A Park két további természetileg védett területtel, a Kornati Nemzeti Parkkal és a Sit-Žuz-szigetcsoportal is közvetlen kapcsolatban áll.

Triathon Long Island

A triatlonozás egyre népszerűbb módja a nyaralásnak, sokan így fedeznek fel új úti célokat. Dugi Otok pedig számos terepet kínál, amelyek ideálisak egy triatlonhoz. A Telašćica-öböl az egyik legbiztonságosabb természetes kikötő az Adriai-tengeren, és ezáltal az egyik leginkább festői triatlon célpont. Maga az öböl a Telašćica Természetvédelmi Park része, védve van a széltől és a hullámoktól; és a hajózási sebesség is korlátozott, amik mind hozzájárulnak az öbölúszás biztonságához.

A Triathlon Long Island úszó része a Sakarun-öbölben kezdődik – ez Horvátország egyik legszebb strandja, amely valódi paradicsomként ismert. A sekély vizeket és a homokos tengerfeneket sötétzöld fenyőfák koronázzák a csillogó fehér kavicsos tengerparton.

Sakarun

Az 1900 méteres úszás után egy 90 km hosszú kerékpárversennyel folytatódik a triathlon, a versenyzők délre, a sziget délkeleti részén fekvő Telašćica Természeti Park felé (1266m magasra) veszik az irányt. Dugi Otok tökéletesen alkalmas egy ilyen kerékpárversenyre, és a pályát ilyenkor lezárják a közúti forgalom elől.

A Telašćica közelében véget érő kerékpáros szakasz után kezdődik a Triatlon 21 km-es futó része a Természetvédelmi Parkban – lélegzetelállító kilátással és lenyűgöző panorámával. A Triatlon Long Island Saliban fejeződik be. Sali egy tipikus dalmát falu, amely több ezer éves halászati ​​hagyománnyal rendelkezik, és ősi olajfaligetekkel veszik körül.

A Dugi Otokon rendezendő Triathlon Long Island tökéletes hely azok számára, akik a versenyzést és a kikapcsolódást szeretnék összekapcsolni.